Zákon o realitním podnikání zřejmě nepomůže lidem ani makléřům

8. 10. 2015 15:29:18
Je to již téměř rok a půl zpět, kdy jsem se osobně zúčastnil realitního summitu v Praze, kde byla jedním z pro mě lákavých bodů i diskuze se zástupcem z MMR o připravovaném zákoně, který by měl regulovat realitní činnost v ČR.

Nechci se zde zabývat různými úvahami a teoriemi proč by zákon o realitním podnikání měl nebo neměl vzniknout a jakou asi bude mít podobu, protože mediálně se o tom řeklo již dost a k tomu, zda by měl vzniknout se dokonce pořádala anketa od MMR se zástupci lidu i realitních kanceláří a není tajemstvím, že se všichni shodli na potřebě realitní trh regulovat. Spíše bych chtěl poukázat na zásadní věci pro lidi i realitní makléře, které zákon vůbec neřeší a na zmíněné diskuzi o tom taktéž nepadlo ani slovo, tudíž s tím zatím nikdo nepočítá.

Regulace by měla být na obě strany

Všichni mluví o tom, jak je realitní trh zkažený a faktem je, že lidé defacto nenávidí makléře. Jenomže každá mince má dvě strany a každá akce vyvolá reakci a dosti často jsem byl svědkem situace, kdy slušně jednající makléř přešel do arogantního jednání s klientem jen proto, že na něj klient od počátku startoval s předsudkem, že je přece makléř, tak je automaticky nějaký lidský plevel. Možná již tušíte, kam tím mířím. Podle mě jednou z nejzásadnějších věcí, kterou by měl pro zkulturnění trhu zákon řešit, je, aby byla povinnost řešit realitní transakce pouze prostřednictvím kvalifikovaných profesionálních realitních makléřů splňujících kritéria, o kterých se již nyní diskutuje. Tím by se omezily mnohé praktiky nesolidních realitních kanceláří, které nahánějí klienty prodávající nemovitost různými intrikami, nastrčenými pseudo zájemci a dalšími lživými sliby a skutky jen aby podepsali (pokud možno) nevypověditelnou exkluzivní smlouvu a nebo rovnou směnku. V opačném případě věřte, že žádné zkoušky ani certifikace takovému jednání nezabrání, to je bohužel realita současného realitního trhu v ČR, je to práce lidí s lidmi a pak je to spíše o povaze člověka než nějakých regulacích. Jaká regulace vám např. zajistí, že makléř dodrží svůj slib a bude vám volat pravidelně každý týden a ne jako tomu je dnes, že se třeba dva měsíce neozve?

A zase ta úschova kupní ceny

Jedním z bodů, který sice zákon má řešit, ovšem ne ve zcela ideální podobě pro klienty, je úschova peněz při prodeji nemovitosti. Zákon předběžně počítá s povinností zavést pro případ úschovy u realitní kanceláře oddělený účet od jejich běžného účtu, aby údajně nedošlo ke zpronevěře financí, kdy z úschovního účtu bude realitní kancelář financovat svoje provozní záležitosti. Řekněte mi, co je tohle za blbost? Kdo tomu jako zabrání? Když už se dostanou peníze klientů na účet realitní kanceláře, tak je přece úplně jedno na kterém jejich účtu to bude, protože si je může přesypat jak bude potřebovat. Realitní kancelář totiž nesplňuje žádné kritérium pro řádného uschovatele jako notáři nebo advokáti, nelze ji pro případ krachu či zpronevěry pojistit ani nijak klientům zaručit že nepřijdou o peníze, snad jen vlídným slovem a to je sakra málo. Takže pokud by měl zákon regulovat úschovu kupní ceny, pak minimálně s povinností toto řešit přes advokáta, notáře nebo vázaný jistotní účet v bance, kde by vám ke každé úschově vystavili dekret prokazující pojištění uschovatele a konkrétní úschovní částky až do plné výše složené ceny, takovou úschovu pak budu s klidným spaním doporučovat všem klientům, v opačném případě se jen vlk nažere a koza zůstane celá.

Zákon, asociace a komory

Na závěr si jen dovolím ještě připomenout současnou situaci na trhu, kdy je tady různých realitních asociací a komor jako hub po dešti a někteří klienti si snad bláhově myslí, že jsou tu pro ně a mají jakousi regulační funkci, která prozatím supluje chybějící legislativu a zákon. V tom vás rychle vyvedu z omylu, protože tyto organizace nemají žádný státní ani jiný dohled, který by vás nějak chránil či zaručoval kvalitu služeb jednotlivých členů. Jedná se o čistě soukromé subjekty, v jejichž čele stojí převážně vlastníci velkých realitních kanceláří, kteří se snaží sdružovat menší realitní kanceláře a přinášet jim výhody především v poskytování levnější inzerce, poplatků za telefon, školení, atd., což získají díky množstevní slevě. Navíc takové členství samozřejmě není zadarmo, takže účel těchto organizací je jasný, mít co nejvíce platících členů a pokud je členství zdarma, pak samozřejmě plynou přijmy např. ze školení, které tyto organizace pořádají. Běžnému klientovi tedy chvástání realitního makléře, že je členem nějaké asociace či komory nic nezaručí, nepřinese a ani zde neplatí klišé, že čím víc členství (pruhů), tím víc "A....s".

Autor: Viktor Ornst | čtvrtek 8.10.2015 15:29 | karma článku: 10.96 | přečteno: 811x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 12.62 | Přečteno: 136 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 23 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.11 | Přečteno: 281 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.53 | Přečteno: 487 | Diskuse
Počet článků 2 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 992

Viktor Ornst je zakladatel unikátního realitního portálu www.iRealitka.cz, profesionální realitní makléř, manažer, podnikatel, investor a lektor realitního vzdělávání. Dále je také (možná překvapivě) vystudovaný klavírista, chronický puntičkář závislý na nových technologiích, který miluje internet, inovace, video tvorbu a on-line marketing.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...